Kuchnia na maxa – blog o wyposażeniu gastronomicznym :)
Okapy gastronomiczne – najwazniejsze informacje

Okapy gastronomiczne – najważniejsze informacje

W każdej kuchni niezbędny jest okap gastronomiczny. Urządzenie to jest bardzo ważne i pozwala na usprawnienie działania instalacji wentylacyjnych. Wbrew powszechnej opinii jego zadaniem jest nie tylko usuwanie pary wodnej, ale także pozbywanie się ciepła, zapachów i cząsteczek tłuszczu. Okapy gastronomiczne z pewnością zwiększają więc komfort, higienę i bezpieczeństwo pracy w kuchni.

Różne rodzaje okapów gastronomicznych

Okapy gastronomiczne można zamontować w różnych miejscach. Na rynku dostępne są:

  • okapy przyścienne,
  • okapy centralne (umieszczane na środki kuchni, na tzw. wyspie).

Ponadto można podzielić okapy kuchenne również ze względu na kształt. Najbardziej typowe są modele skośne, skrzyniowe lub trapezowe.

Bardzo ważnym kryterium podziału jest także sposób działania. W tej kategorii można wskazać:

  • okapy wyciągowe (ich zadaniem jest jedynie wyciąganie oparów),
  • okapy nawiewno-wyciągowe, wśród których można wyróżnić:
    1. okapy indukcyjne (powietrze nawiewane jest na filtry),
    2. okapy kompensacyjne (powietrze nawiewane jest na pomieszczenia),
    3. okapy kompensacyjno-indukcyjne (oba strumienie powietrza nawiewane są równocześnie).

Jaki okap wybrać?

Wybierając sprzęt gastronomiczny, warto dokładnie zapoznać się z ofertą dostępną na rynku i wybrać produkt najbardziej odpowiedni do naszej kuchni. Przy zakupie okapu warto zwrócić uwagę m.in. na rodzaj oświetlenia okapu, jego wydajność, rodzaj używanych filtrów, dostępne akcesoria i opinie użytkowników na temat konkretnego urządzenia. Należy wybrać okap gastronomiczny, który będzie kompatybilny z urządzeniem grzewczym zainstalowanym w kuchni. Z pewnością inny model okapu będzie odpowiedni przy grillu czy frytkownicy, a inny w przypadku pieców konwencyjno-parowych.

Filtry znajdujące się w okapach gastronomicznych

W każdym okapie gastronomicznym znajdują się różnego rodzaju filtry, takie jak:

  • Filtry metalowe – zbudowane ze specjalnej, kilkuwarstwowej siatki, która przyciąga tłuszcz. Nie wymagają one wymiany i długo pozostają w dobrym stanie. Brudny filtr trzeba tylko opłukać w letniej wodzie.
  • Filtry węglowe – jeżeli nie ma możliwości podłączenia okapu do wentylacji, warto zadać, aby urządzenie było one w tego rodzaju filtry, pochłaniające zapachy i oczyszczające powietrze.
  • Filtry fizelinowe – zwykle spotykane w okapach podszafkowych. Wykonane są ze specjalnego włókna, które absorbuje tłuszcz i wszelkie zanieczyszczenia powietrza.

Okap gastronomiczny to urządzenie, które powinno znaleźć się w każdej profesjonalnej kuchni. Decydując się na konkretny model, warto zwrócić uwagę na parametry techniczne oraz możliwe zastosowanie sprzętu.