Kuchnia na maxa – blog o wyposażeniu gastronomicznym :)
Szatkownica do warzyw - pomoc w restauracji czy zbędny wydatek

Szatkownica do warzyw – pomoc w restauracji czy zbędny wydatek?

Czym jest szatkownica do warzyw

W dobie postępu technologicznego dąży się do tego, aby czynności wykonywane do tej pory własnoręcznie przekazać odpowiednio zaprojektowanym w tym celu maszynom. Przykładem tej ogólnej tendencji jest szatkownica do warzyw. Jest to urządzenie wyposażone w różnego rodzaju ostrza, które można regulować w zależności od pożądanego kształtu i rozmiaru części, które chce się uzyskać. Najczęściej ostrza zamocowane są na tarczach. Nad nimi znajduje się otwór, przez który wprowadza się warzywa, pod nimi natomiast zbiornik na pokrojone już produkty.

Szatkownice dzielą się na ręczne i elektryczne. Można również dokonać podziału ze względu na przeznaczenie. Produkowane są zarówno małe szatkownice do użytku domowego, jak i duże sprzęty do użytku przemysłowego o istotnie większej wydajności, które choćby wyglądem znacznie różnią się od domowych.

Zastosowanie w gospodarstwach domowych

Pojawia się pytanie o sensowność stosowania tego typu urządzeń. Niewątpliwie często ich zakup może być przejawem lenistwa i nie mieć ekonomicznego uzasadnienia, biorąc pod uwagę realne zapotrzebowanie i częstotliwość spożywania krojonych warzyw. Czasem po zakupie urządzenia te leżą w szufladzie nieużywane. Trzeba jednak przyznać, że przy częstym używaniu krojonych warzyw jako składników potraw (zwłaszcza przy robieniu sałatek) odpowiednio dobrana szatkownica pozwala w zauważalny sposób oszczędzić czas i zminimalizować wysiłek. Z pewnością jest to też trudna do zastąpienia pomoc dla osób starszych.

Zastosowanie w gastronomii

Jeśli chodzi o użycie profesjonalne, nie budzi wątpliwości, że szatkownica jest niezbędna przy przemysłowym przetwórstwie żywności w przedsiębiorstwach zajmujących się np. produkcją sałatek. Jeśli zaś chodzi o gastronomię, pozornie mogłoby się wydawać, że wyposażenie restauracji nie musi zawierać szatkownicy. Restauracje mają przecież zatrudnionych profesjonalnych kucharzy, którzy są w stanie własnoręcznie dostatecznie dobrze przygotować warzywa, wobec czego ten konkretny sprzęt gastronomiczny stanowiłby zbędny koszt. W biznesie bowiem decydujący jest czynnik ekonomiczny.Takie podejście nie wytrzymuje jednak głębszej analizy. Przede wszystkim – czas to pieniądz. Szatkownica pokroi warzywa szybciej i sprawniej niż niejeden doświadczony kucharz – te przeznaczone do użytku profesjonalnego osiągają wydajność nawet 250 kg/h. Przekłada się to na istotny dla klienta czas oczekiwania na danie. Maszyna charakteryzuje się też większą powtarzalnością, kawałki będą tej samej wielkości, co przełoży się na walory estetyczne potrawy. To często nie jest dla klienta bez znaczenia. Niektóre urządzenia mają funkcję krojenia spiralnego, co pozwala uzyskać swego rodzaju warzywny makaron. Zestawiając to wszystko na szali, zakup szatkownicy jest zdecydowanie opłacalny i szybko się zwróci.

Poszczególne szatkownice różnią się między sobą parametrami. Przed zakupem (również na użytek domowy) warto je ze sobą porównać, biorąc po uwagę szczególnie liczbę możliwych konfiguracji ostrz i tarczy oraz wydajność, czyli inaczej mówiąc szybkość działania. Dobrze również sprawdzić zużycie energii, choć w obecnych czasach wszystkie nowe produkty gwarantują co najmniej przyzwoitą oszczędność prądu.

 

Podsumowanie

W gospodarstwie domowym szatkownica do warzyw nie zawsze musi okazać się niezbędnym wyposażeniem. Nawet wtedy jednak, do zakupu może przekonać niewygórowana cena. Koszt takiego urządzenia zaczyna się już od ok. 200 zł. Jeśli zaś chodzi o profesjonalny użytek, czy to w przemyśle, czy w gastronomii, odpowiednio dobrana szatkownica powinna stanowić niezbędny element wyposażenia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *