Kuchnia na maxa – blog o wyposażeniu gastronomicznym :)
pizza

Wybieramy piec do pizzy

Pizza to bez wątpienia jedno z najpopularniejszych dań w polskich restauracjach i chyba w najbliższej przyszłości większych zmian na tej płaszczyźnie nie odnotujemy, co też szczególnie dziwić nas też nie może. Skoro tak nie dziwi również i to, że obecnie takie danie zamówimy w niemal każdym lokalu gastronomicznym i wcale nie musi to być pizzeria. Jeśli jesteśmy już więc przy pizzy, warto zastanowić się nad tym, jakie piece do przygotowania tego dania nadają się najlepiej. Które urządzenia gastronomiczne możemy Wam tutaj polecić?

Piec gazowy

W pierwszej kolejności przyjrzyjmy się gazowym piecom do pizzy, do których funkcjonowania jak nie trudno się domyślić niezębny jest gaz. W tym przypadku trzeba pamiętać o tym, że takie urządzenia gastronomiczne są dość drogie. Mimo wszystko ich zakup może się nam w dłuższej perspektywie czasu opłacić, ponieważ są one tanie w eksploatacji. Tak więc każdy, kto swoją działalność gastronomiczną opiera właśnie na pizzy, sprzęt ten powinien wziąć pod uwagę.

Piece elektryczne

Alternatywą dla pieców gazowych są te elektryczne, które jak sam nazwa wskazuje, bazują na energii elektrycznej, a więc są także i droższe w eksploatacji. Ich zaletą jest natomiast to, że łatwiej rozbudować je o dodatkowe moduły, co może mieć znaczenie, biorąc pod uwagę rozbudowanie pizzerii. Poza tym takie urządzenia gastronomiczne są łatwe w obsłudze, a także ułatwiają zmianę temperatury. Dylemat jest w związku z tym naprawdę spory. Jak więc widzimy, oba warianty mają swoje dobre strony.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *